OM ØKOMØLLERIET

OM ØKOMØLLERIET

Økomølleriet overtog ved årsskiftet til 2007 gamle stenkværne,valser og sigter-et helt mølleri fortrinsvis i træ.

Maskinerne blev overtaget fra Hvenegaard i Rynkeby, hvor Bent og Sylva Hvenegaard Lassen har malet økologisk mel siden 1985. På bestilling- og kun på bestilling.

Bent Hvenegaard lærte sig håndværket ved at tage rundt til gamle fynske møllere.


Idag er det Bent Hvenegaards håndværks traditioner der er givet videre til Kristian Andersen, ottende generation på Kragegården i Havndrup få kilometer fra Ferritslev.

At male korn er ikke bare noget man gør,-det skal gøres rigtigt....

Kornet bliver malet fem gange for at få et optimalt mel udbytte og med en bagemæssig kvalitet i top


Sommeren 2017 udvidede Økomølleriet i en ny staldlænge så kapaciteten er øget, men principerne i mølleriet er de samme.

Økomølleriets mel er gyldent gult i farven hvilket skyldes, at kimen bliver malet med, imodsætning til i industrien, hvor de bruger maskiner, som sliber kimen af.

Vi bruger stenkværn der koldkværner kornet til mel og samtidig bevares kimen, som er det centrale i kornets kerne - det er her alle vitaminerne og de gode ting sidder.

Økomølleriets mel er et naturprodukt med alle kornets egenskaber i behold.

Det mel supermarkeder forhandler indeholder ikke kim, da melet skal stå på hylderne i lang tid.

Vi maler melet i passende portioner lige før du skal bruge det til dit brød.

I pagt med tyngdekraften

Basis til vores produkter er kornet som vi selv dyrker.

Kornsorten og tidspunktet hvor det bliver høstet er af afgørende betydning for melets bagekvalitet .

Vores hvede er primært en gammel hvede sort, Ure, der netop er kendetegnet ved at have en god bagekvalitet.- Tilgengæld giver den 50% mindre i udbytte end traditionelt landbrug.

Til vores rugmel dyrkes ligeledes en gammel sort, Petkus, som også er bagesikker.kvalitet i top

Spelt er en ældgammel kornsort som har været dyrket siden 2000år f.Kr og menes at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn.

Groft speltmel giver et brød tyngde og fyldig smag, og kan med fordel blandes med hvedemel.

Grundstrukturen i spelt er anderledes end i f.eks. hvede, hvilket gør, at nogle glutenallergikere kan tåle at spise brød bagt af netop speltmel.

Kragegaarden er dyrket økologisk og brug af traditionel gylle er bandlyst

Det sker at vi er nødt til at supplere med økologiske produkter udefra , disse er mærket økologisk. ( eu bladet / det røde ø )


Baseret på grøn energi

Kragegaarden har selv 2 vindmøller, der principielt producerer 80% af strømmen til bedriften.